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Background: ANSI/RESNET/ICC 301-2019, as well as Addendum L to 
ANSI/RESNET/ICC 301-2014, state in Table 4.2.2(1) that “Forced air 
distribution systems duct leakage to outside tests(w) shall be conducted and 
documented by an Approved Tester in accordance with requirements of 
Standard ANSI/RESNET/ICC 380…”. Note (w) describes the alternatives and 
exemptions to this test, when certain criteria are met. 
 
Section 5.5.2 of Standard ANSI/RESNET/ICC 380-2019 states the following: 
“If the results of the duct system leakage test are to be used for assessing  
compliance with a limit on duct system leakage to the outside35, then the duct  
system leakage to outside determined in Section 5.4.2.7 or 5.4.2.10 shall be  
used. Alternatively, the total duct leakage determined in Section 5.4.1.2 or  
5.4.1.5 is permitted to be used as if it were the leakage to outside.36 

 

The footnotes 35 & 36 state the following: 
35 (Informative Note) For example, defined by code, by an energy efficiency 
program, or for a home energy rating.  
36 (Informative Note) For example, the total leakage value is permitted to be 
used in software as if it were leakage to the outside. 
 
Give these statements from both Standards, this Interpretation Request seeks 
to confirm that the underlined statements in Standard ANSI/RESNET/ICC 
380-2019 are applicable to Standard ANSI/RESNET/ICC 301-2019.

   (This statement should identify what is unclear or contradictory in the 
standard and why clarification is necessary.)

 
Interpretation: Since Standard ANSI/RESNET/ICC 301-2019 states that “duct leakage to 

outside tests shall be conducted…in accordance with requirements of Standard 
ANSI/RESNET/ICC 380”, while the text from ANSI/RESNET/ICC 380-2019 
is not explicitly repeated in note (w) to Table 4.2.2(1), it is understood that 
“the total leakage value is permitted to be used in software as if it were 
leakage to the outside” for the purpose of calculating an ERI. 
 

 (State what you consider the clarification should be. Your interpretation must 
be stated such that the SDC can answer “Yes” or “No”. Note: 
Interpretations are solely the opinion of the SDC. There is no public review or 
comment incorporated in their development. Interpretations should not create 
new requirements for national consensus standards.) 

 

Question: Is this Interpretation correct? 



 

 

  
 
SDC Answer: Yes. 
 
SDC 
Comments: 

 
In accordance with ANSI/RESNET/ICC 380, the total duct leakage value is 
permitted to be used in energy rating software as if it were duct leakage to the 
outside for the purpose of calculating an ERI. 
 

 
 
 
 


