
 

 

 

Interpretation: HVAC Grading when No additional Charge is required for Mini-split or 

Multi-split Heat Pump 

 

Designation  IR 310-2020-001 

 

Approved:  November 25, 2020 by RESNET SDC 300  

 

Effective Date: December 25, 2020  

 

Request from: Name:  Michael Browne 

   

 Affiliation: Advanced Building Analysis, LLC / Energy Raters of 

Massachusetts, Inc.  

   

 Address: 2 Woodlawn St 

 

 City: Amesbury State: MA Zip: 01913 

 

 Telephone: 978-270-3911 
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Reference: This request for interpretation refers to the requirements presented in 

Standard:   

 

 ANSI/RESNET/AC

CA 310-2020 

 

  

 

 Page Number(s): page 44,45 

 Section(s): 8.5.2.1.5 , 8.5.3.2 

 Table(s):  

 Relating to: “The length of liquid line accounted for in the factory-

supplied charge” 

 



 

 

Background: Provided by person requesting the interpretation. 

 

Section 8.5.3.2 defines the term Ldefault as “the liquid line length accounted 

for by the factory-supplied charge, from Section 8.5.2.1.5.” Section 8.5.2.1.5 

requires the Rater to collect “the length of liquid line accounted for in the 

factory-supplied charge” from the party responsible for charging the system. 

Footnote 80 clarifies that “Systems typically come charged from the factory to 

account for a default length of refrigerant line, often 15 feet. Manufacturer 

instructions will direct installers to add or remove refrigerant if the actual line 

length is longer or shorter than this default length.” 

 

For a typical system, the factory-supplied charge will account for a single line 

length, such as 15 feet. However, for some advanced system types, such as 

some mini-split and multi-split models, the manufacturer provides a range of 

liquid line lengths, rather than a single number, that the factory-supplied 

charge can accommodate.  

 

For an example, a Mitsubishi SUZ-KA18NAHZ outdoor unit comes with a 

factory charge that according to the installation instructions can accommodate 

a maximum of 100ft of ¼ inch liquid line. The instructions state that no 

charge needs to be added or removed as long as the max line length is less 

than 100ft.  

 

In such cases, there is a range of values for the liquid line length that is 

acceptable and accounted for by the factory-supplied charge, and the standard 

does not clearly state which liquid line length value should be used for 

Ldefault. 

 

  

 



 

 

Interpretation: Provided by person requesting the interpretation. 

 

For systems where the factory-supplied charge accounts for a range of liquid 

line lengths, the value for Ldefault should reflect the length within that range 

that is closest to the measured liquid line length. For example, if the factory-

supplied charge can accommodate a liquid line length for any length up to 100 

feet, and the measured liquid line length is 60 ft, then the value used for 

Ldefault should be 60 ft.  

 

The reason we need this interpretation is that if we use the maximum allowed 

length for Ldefault when the installed length is more than 5% shorter, the 

result will be Grade 3 due to not meeting the Grade 1 criteria of 8.6.3.1.1: 

“The absolute value of the percent deviation between the total anticipated and 

total reported refrigerant weight, per Equation 24, is ≤ 5%”. 

 

  

 

Question: Is this Interpretation correct? 

  

 

SDC Answer: Yes 

 

SDC Comments:  
 

 

 

 


