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Reference: This request for interpretation refers to the requirements presented in 

Standard: 

 Mortgage Industry National Home Energy Rating Systems   

 

 Page Number(s):  

 Section(s): 206.2.1.2  

 Table(s):  

 Relating to: Certification of RFI Candidates 

 

Background:  



 

 

 In Chapter 2 of MINHERS, it states “206.2.1.4 After successfully completing 

the mentored rating field inspections and passing the RESNET Graded Field 

Evaluation, RFI’s may be permitted to conduct all rating tasks found in 

section 206.2.1.2 under the direct supervision of a Certified HERS Rater 

without having a Certified Rater on site.” In our opinion, RFIs are certified to 

complete field work only but the standards do not explicitly state that RFIs are 

NOT allowed to enter information into the energy modeling software. 

Clarification is needed to properly provide guidance and enforce the standards 

for what each RESNET designation type, in this case RFIs, may or may not be 

permitted to do. 

 

Interpretation:  

  
Currently, Certified RFIs are permitted to conduct field testing as described in 

206.2.1.2. Since there is no mention of modeling or data input into modeling 

software listed in 206.2.1.2, RFIs are not permitted to do any inputs or 

Modeling in any approved software programs. 

 

 

Question: Is this Interpretation correct? 

  

 

SDC Answer: Yes 

 

SDC 

Comments: 

 

Per 208.1 Certified Rating Field Inspector (RFI) A Certified Rating Field 

Inspector is permitted to conduct all tasks contained within 

ANSI/RESNET/ICC 301 Appendix B, Inspection Procedures for Minimum 

Rated Features.  An RFI is also expected to demonstrate proficiency in the 

capabilities listed in 208.1.  None of the listed tasks or capabilities a Certified 

Rating Field Inspector is permitted to conduct include entering information 

into the energy modeling software.  Therefore, RFIs are not permitted to 

perform input or modeling tasks in any approved software programs under the 

Rating Field Inspector certification. 

 

 

 

 


