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Reference:   

 

Standard   _ANSI/RESNET/ICC 301-2019_____________________ 

 Page Number(s): _63____________________________________________ 

 Sections(s):  ___________________________________  

 Table(s):  _ Table 4.5.2(1) 17. & 18.  _________________________ 

 Relating to:  _Shared commercial kitchen equipment _______________ 

 

Background Statement: Provided by person requesting the interpretation. 

 

Project in question is an adaptive reuse of a historic building which is being converted into 

transitional housing. Most units meet the RESNET definition of dwelling units but a smaller 

grouping do not contain kitchenettes and instead will be serviced by a small on-site commercial 

kitchen operated for the residents.  ANSI RESNET Standard 301-2019 would appear to lack 

detail in how to most accurately capture and model kitchen appliances for the sleeping units: 

 

1.)   Bullet 17 within table 4.5.2(1) states, “for all refrigerators  

located within the Rated Home and any refrigerators outside the  



 

 

Rated Home for daily use by the Rated Home occupants as  

determined from either the refrigerator Energy Guide label or from  

age-based defaults as defined in Section 4.2.2.5.2.5.” 

 

There was some disagreement between our organization and our Provider/MRO as to whether 

commercial kitchen equipment that may be operated by staff would meet the above listed 

definition. The phrase “for daily use by” creates confusion as to whether the appliances in 

question must be operated by the residents themselves or if their sole use is for the residents then 

that would also suffice. The implications for the modeled HERS score are significant when 

examining the difference between HERs reference equipment and any high-performance 

commercial equipment that may be installed.  

 

2.) Relatedly, it is unclear whether the energy usage of a shared appliance should be 

apportioned between the # of residents or # of sleeping units served by the appliance in 

question. It would seem that the modeling approach could conceivably differ here 

between a shared commercial refrigerator and a shared commercial dishwasher due the 

nature of their usage.  Dishwasher energy usage would be proportional to the amount of 

soiled dishware created by each resident whereas shared a refrigerator would use same 

energy regardless of the number of residents whose food is stored within it.  301-2019 

provides guidelines for apportioning the energy usage of other central systems it is 

unclear if a similar process would be appropriate for a shared appliance such as a 

refrigerator.  As a corollary, inputting total Kwh consumption for a large commercial 

refrigerator for each of the twenty sleeping units it serves would be an inaccurate and a 

punitive way to model the project as a whole. 

 

Proposed Interpretation: Provided by person requesting the interpretation. 

 

Shared commercial kitchen such as refrigerators and dishwashers operated for the sole benefit of 

residents meets the definition and intent set forth in Section 4.5.2.1.  

 

Additionally, where appliances are shared, annual energy consumption should be apportioned 

based on the # of residents served and # of residents/ sleeping unit. 

 

SDC Response: 

 

Is the proposed interpretation correct? _____ Yes __X__ No 

 

SDC Comments: 

 



 

 

Standard 301 does not presently accommodate either commercial kitchen equipment or prorated 

consumption by shared kitchen appliances. As a result, there is no current Standard provision 

that can be interpreted with respect to the conditions your request addresses. However, Section 

4.2.2.5.2 of Standard 301-2019 does specify how to treat dwelling and sleeping units that do not 

contain a refrigerator or dishwasher, stating the following: 

 

“. . . For a Rated Home without a refrigerator, dishwasher, range/oven, clothes washer or clothes 

dryer, the values from Table 4.2.2.5(1) shall be assumed for both the Energy Rating Reference 

Home and Rated Home.” 

 

Table 4.2.2.5(1) specifies the values used in the Energy Rating Reference Home. Thus, the above 

Section 4.2.2.5.2 specification is simply stating that the Rated Home is to have the exact same as 

appliance as the Energy Rating Reference Home when that appliance does not exist in the unit 

being rated. 

 

If you believe that the standard should address shared dwelling and sleeping unit appliances, you 

may propose a standards change to that affect. Proposed amendments are submitted per the 

instructions found at https://www.resnet.us/about/standards/resnet-ansi/ 
 

 

https://www.resnet.us/about/standards/resnet-ansi/

