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Background: Upon a prima facie examination of the text of this specific item, the 
application of this item to specific persons, (i.e Quality Assurance Designees 
who are also raters) may cause a loss of rater certification which may have not 
been intended. 
 
As I interpret the language of this item, it appears that Quality Assurance 
Designees who are actively reviewing other raters, but not performing ratings 
as the, “Rater of record” themselves could also lose their rater certification 
without a field-graded evaluation every three (3) years.  I believe the intent of 
this item was to ensure that raters who were not actively performing ratings 
were still current with the Rater skill set and standards application, however, it 
also intentionally or unintentionally captures active Quality Assurance 
Designees who are constantly evaluating raters on an ongoing basis. 
 
 

   (This statement should identify what is unclear or contradictory in the 
standard and why clarification is necessary.)

 
Interpretation: Active Quality Assurance Designees who are not performing ratings as the, 

“Rater of record”, are required to comply with this specific item. 
  

 

Question: Is this Interpretation correct? 

  
 
SDC Answer: (Yes/No) Yes – if the Quality Assurance Designee has not performed any on-

site Field QA inspection within the three-year certification period. 
 
SDC 
Comments: 

 
 

 
102.1.2.4.3 States that “Certified Home Energy Raters who have not completed any Confirmed, 
Sampled, or Threshold ratings within the three-year certification period shall successfully 
complete one RESNET graded-field evaluation, in addition to satisfying either 102.1.2.4.1 or 
102.1.2.4.2.”  A Quality Assurance Designee performing a Field QA must follow 
903.4.2.5  which states, “As part of the QA field review of confirmed ratings, the QA Designee 
shall ensure that the minimum rated features of a rating are independently confirmed (i.e. 
confirmation of geometric characteristics, inspection of minimum rated features, and completion 
of any necessary performance testing) to determine whether the rating and/or diagnostic testing 
were accurately completed by the Rater, and determine whether information was completely 



 

 

collected and reported as required in Chapter 3 of these Standards.” The process of 
independently confirming the rating requires the Quality Assurance Designee to complete the 
work involved in a confirmed rating of the subject property, and the results are reported to 
RESNET. Performing an on-site Field QA inspection qualifies as completing a Confirmed 
Rating for the Quality Assurance Designee who is also a HERS Rater.  However, a Quality 
Assurance Designee who is ‘not performing ratings as the, “Rater of record” themselves’ and has 
not completed any on-site Field QA within the three-year certification period, must meet the 
requirements of 102.1.2.4.3 to recertify as a HERS Rater. 
 
 

See the RESNET MINHERS Interpretations webpage, 
(http://www.resnet.us/professional/standards/interpretations), or RESNET-ANSI American 
National Standards webpage under the heading “Interpretations”, 
(http://www.resnet.us/professional/standards), respectively for examples of interpretations. 

 


