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Applies to: 
Mortgage Industry National Home Energy Rating Systems Standards (2013) 
Addendum 1, Section 204.1.6.2 
 
Interpretation: 
 
The reference to “a confirmed rating”  in the sentence, “However, at least one of the two 
training ratings shall be a confirmed rating conducted  in-person with a certified trainer 
on a real house …” is incorrect.  It is interpreted that instead of a confirmed rating the 
standard is meant to be a field based, at a RESNET approved training facility or with a 
RESNET approved computer simulations that is entered into a RESNET accredited 
rating software program. 
 
The use of “confirmed ratings” in Addendum 1, Section 204.1.6.3 on probationary 
ratings is the correct use of the term. 
 
Rationale 
 
The use of “confirmed rating” in rater training testing is not the intent of this section of 
the standard.  This is clear when the section defines the training test as either a field 
test, a test given in a training facility or an approved computer simulation – two of these 
are not confirmed ratings.  This interpretation is meant to clarify this issue. 


